Woman praying with rosary beads

Uskonnon näkyminen sisustuksessa

 

Uskonto ei välttämättä näy ihmisestä millään tavoin päälle, mutta moni tahtoo ilmentää hengellisyyttään esimerkiksi pukeutumis- tai sisustusvalinnoillaan. Millä kaikilla tavoilla asujan uskonnollisuus voisi ehkäpä näkyä kodin ulkonäössä?

Hengelliset symbolit ovat yleisiä sisustuksessa

On tavallista, että hengellinen ihminen koristelee kotiaan uskonnollisin symbolein. Suomessakin monesta kodista saattaa löytyä kristinuskon kuvastosta ammentavia sisustusesineitä, kuten vaikkapa enkelitauluja tai koriste-esineitä. Joulun aikaan tämä tietysti korostuu, kun useammat kodit täyttyvät monesti kristillistä symboliikkaa pursuavia joulukoristeita. Uskonnollisen taiteen luominen voi olla myös harrastus, jonka hedelmät ovat esillä kotona.

Kun erilaiset seinätekstit ja mietelausein koristellut sisustustaulut ovat nykyään muodissa, voi kodeissa näkyä entistäkin useammin lainauksia Raamatusta tai muista uskonnollisista teksteistä. Vähemmän tunnettu uskonnollinen sitaatti voi olla hyvä tapa tuoda hengellisyyttä sisustuksessa esiin henkilölle, joka ei kuitenkaan tahdo kaikkien tunnistamia uskonnollisia symboleja kotiinsa.

Suomalaisissakin kodeissa saattaa nähdä trendikkäitä, itämaisiin uskontoihin, kuten buddhalaisuuteen tai hindulaisuuteen, liittyviä koriste-esineitä tai sisustuskuoseja. Toisinaan kyseessä voi olla uskonnollisuus, monesti mitä luultavimmin halu sisustaa muodikkaasti etnisiä elementtejä hyväksi käyttäen tai ehkäpä vain matkamuistoiksi tarttuneiden tai itsessä mukavia muistoja herättävien esineiden asettelu kodin näkyvälle paikalle.

Uskonto sisustustyylin inspiroijana

Joihinkin uskontoihin saattaa kuulua olennaisena osana esimerkiksi askeettinen sisustus, kotoa löytyvä alttari tai muu asetelma asiaankuuluvine värimaailmoineen tai osineen. Kristinuskossa tällaiseen enää harvemmin törmää, vaikkakin esimerkiksi esikoislestadiolaisuuden oppeihin on etenkin aiemmin katsottu kuuluvaksi vähäeleinen ja vain välttämättömän sisällään pitävä sisustus.

Vaikka uskonto harvoin määrää sisustusta, voi se toimia inspiroijana kokonaistunnelman valintaan. Hengellisyys voi myös hyvin toimia taustatekijänä kodin värimaailman valitsemisessa. Moni meistä yhdistää tietyt värit tiettyihin elämän osa-alueisiin, ja jokin tietty sävy vaikkapa verhoissa tai muissa kodin tekstiileissä voi rentouttaa, rauhoittaa rukoilemaan tai viedä muuten vain ajatukset pois maallisesta maailmasta.

Mieleisiä sisustuselementtejä etsiessä kivijalkaliikkeiden suppeat valikoimat eivät aina riitä täydellisten ratkaisujen löytämiseen. Toisinaan taas ostoksille lähtöön ei ole aikaa, jos vaikkapa asuu kaukana sisustusliikkeistä. Laajaa valikoimaa kaipaavalle sisustajalle tutustumisen arvoinen sivusto on Furniturebox.fi, joka on monipuolisen valikoiman eri tyylejä tarjoava, verkossa toimiva huonekalu- ja sisustuskauppa.

Halusipa kotiinsa sitten omasta hengellisyydestä muistuttavaa tai vain yksinkertaisesti kaunista ja ilahduttavaa sisustusta, on tärkeää, että jokainen saa toteuttaa itseään ja löytää itselleen kaikkein mieluisimmat ratkaisut. Jollekin omasta vakaumuksesta riittää muistuttamaan kirjahyllystä näkyvä Raamattu, toinen tahtoo somistaa kotiaan uskonnollisilla symboleilla koristeellisemminkin.

 

artwork-lite